Kada treba cijepiti kućne ljubimce?

cijepljenje

Cijepite redovito svog kućnog ljubimca. Time ćete zaštititi njega, ali i sebe.

Cijepljenje

Sve mlade životinje, štenad i mačiće, neovisno o tome imaju li rodovnicu ili ne, potrebno je cijepiti po određenom programu kako bi se izbjegle bolesti, dugotrajno liječenje ili uginuće. Poznato je i da su mlada tijela sklonija bolestima jer im je otpornost slabo razvijena. Pse se cijepi protiv parvoviroze, štenećaka, leptospiroze, zaraznog hepatitisa i infekcije dišnog sustava (parainfluenca). Sve spomenute bolesti obuhvaćene su u jednom cjepivu. Mačke se cijepi protiv virusnog rinotraheitisa, mačjeg calcivirusa i panleukopenije, a sve je također u jednom cjepivu.cijepljenje

Postoje cjepiva raznih vrsta (ovisno o proizvođaču), sastava i tvorničkih naziva. Osnovno je pravilo štene cijepiti prvi puta u dobi od šest do sedam tjedana i cijepljenje obavezno ponoviti nakon mjesec dana. Mačiće treba cijepiti u dobi od dva mjeseca te nakon mjesec dana ponoviti cijepljenje. Osim cijepljenja protiv bjesnoće, što je obavezno po zakonu, pse i mačke bi trebalo doživotno svake godine docijepiti protiv virusnih bolesti.

 

Protiv bjesnoće

S navršena tri mjeseca života, pse je po zakonskim odredbama potrebno cijepiti protiv bjesnoće. Uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće ugrađuje se i mikročip, koji je također obavezan i koji doživotno identificira psa. Kod mačaka cijepljenje protiv bjesnoće nije obavezno, ali se preporuča vlasnicima mačaka koje lutaju vani.

U novije vrijeme preporuča se cijepiti psa i protiv corona virusa. Od te bolesti obolijevaju najčešće mladi psi u starosti do četiri godine. Bolest je izlječiva i liječenje traje od pet do sedam dana, no bolje je cijepiti nego liječiti! Cijepljenje, ali i pridržavanje rokova, važni su preduvjeti za zdravlje kućnog ljubimca. Kada se bolest pojavi, kasno je za cijepljenje, a rezultat liječenja, koje je dugotrajno i skupo, često je i upitno. Stoga ne zaboravite povre-meno prolistati zdravstvenu knjižicu svog kućnog ljubimca i odvesti ga veterinaru.