Kako sačuvati zdrave i lijepe nokte

nokti

Suhim noktima ćete pomoći tako da povećate unos namirnica bogatih vitaminom A i kalcijem.Ako su vam nokti oštri, možda koristite sapun ili kremu koja je parfimirana. Većina parfimiranih krema sadrži alkohol koji isušuje nokte i čini ih oštrima. Ako su vam nokti lomljivi, pokušajte piti više vode. Poštujte pravilo šest do osam čaša dnevno.

Nokti su vam iskrivljeni?

Povećajte udio namirnica bogatih proteinima u prehrani.
Vitamin B12 pomaže u borbi protiv isušenih noktiju.
Cinkom se borite protiv bijelih mrlja na noktima.
Zdravi nokti su čvrsti ali elastični, površina im je glatka i sjajna. Ako korijen noktiju dobiva dovoljno krvi, on je ružičast a bijeli se polumjesec jasno razaznaje. No kućanski i vrtni poslovi teško oštećuju nokte, pa se oko 20 posto žena žali da su im nokti lomljivi, što je znak da ne dobivaju dovoljno vitamina i vlage.
Nemar – previše vode i sredstava za čišćenje -isušuje nokte, pa stoga uvijek kad mažete ruke stavite nešto kreme i na njih. Postoje i kreme i ulja za nokte koji sadrže vitamine A i E kao i bjelančevine koje vežu vlagu. Na tržištu su i kure s ampulama i kreme, što sadrže D-panthenol i hialuronsku kiselinu koji će vašim noktima pomoći da prime dovoljno vlage. Da bi bili otporniji pomoći će im učvršćivači noktiju koji sadrže kalcij. Jer nokti su najvećim dijelom sačinjeni od keratina koji sadrži i kalcij.

Uređivanje noktiju

Prigodom uređivanja noktiju nastojte ih uvijek brusiti u jednom smjeru, najbolje pješčanom turpijicom jer tada nokte nećete previše oštetiti. Kožicu oko noktiju nikad ne režite škaricama već je uklanjajte posebnim priborom (rašljasti nožić). Nikad ne upotrebljavajte skidač laka koji sadrži aceton, jer on noktima oduzima masnoću te ih čini krhkima. Bolji su skidači koji sadrže jojoba i bademovo ulje, a ima i lakova koji sadrže D-panthenol i jojoba ulje.
U rijetkim slučajevima promjene na noktima mogu biti i znak nekih unutarnjih oboljenja, pa tako uzdužna udubljenja ukazuju na želučane poremećaje, a poprečne brazde javljaju se poslije strogih dijeta. Bijele mrlje koji puta ukazuju na manjak kalcija, a koji puta su posljedica pogrešaka pri manikiranju kad zrak uđe pod nokat.