Kako uz Pet Tibetanaca do mentalnog zdravlja

Pet Tibetanaca

Pet tibetanaca : Stara izreka kaže: U zdravom tijelu zdrav duh. No današnji način života, svakodnevne obaveze i utrka s vremenom često dovode do zanemarivanja tijela. Pet Tibetanaca sustav je vježbi porijeklom s Tibeta, a prvi put ih je na Zapadu opisao Peter Kelder u knjizi “Drevna tajna fontane mladosti.”

Ako ih redovito vježbate, ove vježbe poboljšat će važe kako fizičko tako i psihičko stanje. Dokazano je da poboljšavaju san, pomlađuju organizam, povećavaju koncentraciju, smanjuju bol u leđima i daju mnoge druge dobrobiti.Prema tibetanskim učenjima joge ove jednostavne vježbe otvaraju čakre, energetske kanale te oslobađaju životnu energiju.

Vježbe mogu vježbati i stari i mladi.

Svaka od pet vježbi izvodi se 3 puta i svaki tjedan se povećava za dva puta (Prvi tjedan: 3x, drugi tjedan: 5x, treći tjedan: 7 x …itd.). Nakon što dođete do broja 21 prestajete povećavati izvođenje vježbe i ponavljate 21 x svaki dan svih 5 vježaba.

Pravilno vježbanje zahtjeva svakodnevnu vježbu s tim da možete napraviti jedan dan pauze. Ukoliko prekinete vježbanje na duže od jednog dana, potrebno je ponovno početi od početka – s tri ponavljanja.
Vježbe je potrebno izvoditi točnim redoslijednom.

 

1. Vježba

www.ekhartyoga.com

 

1 Tibetanac – poboljšava osjećaj ravnoteže, eliminira osjećaj negativne energije i uravnotežuje emocije

Stanite uspravno raširenih ruku, dlanova okrenutih prema tlu. Okrenite se oko svoje osi u smjeru kazaljke na satu.
Ukoliko u početku osjećate vrtoglavicu, usporite okretanje.Nakon vježbi ispružite ruke ravno ispred sebe i sklopite ih. To će ublažiti vrtoglavicu.

2. Vježba

www.ekhartyoga.com

2 Tibetanac – jača trbušnjake i stimulira centar za energiju

Legnite na tlo sklopljenih nogu, ruke prislonite uz tijelo dlanova okrenutih prema tlu. S udahom podignite noge u okomiti položaj i glavu. Ramena moraju uvijek biti na tlu. S izdahom spustite glavu i noge.

3. Vježba

www.ekhartyoga.com

3 Tibetanac – pomaže pročišćavanju emocija

Kleknite na koljena. Savijte stopala da samo prednji dio tabana dodiruje tlo. Glava treba dodirivati prsa. Ruke stavite na leđa i lagano s udahom podižite glavu savijajući se prema nazad. S izdahom vratite glavu u početni položaj.

4. Vježba

www.ekhartyoga.com

4 Tibetanac – jača bedra i glutes te povećava energiju u sakralnoj regiji tijela

Sjednite na tlo uspravne kičme i malo raširite noge. Oslonite se na dlanove koji su okrenuti prema tlu. Nožni prsti su okrenuti prema naprijed tj.usmjereni prema vama. S udahom lagano savijate koljena i dižete kukove. S izdahom ih spuštate.

5. Vježba

www.ekhartyoga.com

5 tibetanac – revitalizira centre za energiju u tijelu

Lezite na trbuh i rukama podignite zadnji dio tijela. Glava je zabačena prema nazad. S udahom stražnjicu i kukove podižete prema gore, a glavu savijate prema prsima. S izdahom se vraćate u početni položaj.

Redovitim izvođenjem 5 Tibetanaca pokrećemo chi energiju (životnu energiju) koja tada normalno kola kroz svaku stanicu u tijelu.

U tradicionalnoj kineskoj kulturi qi ili ch’i (pojednostavljeni kineski: 气; tradicionalni kineski: 氣; pinyin: qì) smatra se vitalnom silom koja čini dio bilo kojeg živog bića.

Najpribližnije hrvatskom izgovoru za “qi” bi bilo “ći” i ta riječ u kineskom jeziku isto tako može da znači nešto što je neopipljivo kao npr. zrak, gas (tj. nešto što je u gasovitom stanju), dah ili energija (u smislu duhovne energije).

Tradicionalni kineski znak “qi” (氣) je nastao spajanjem simbola za paru (气) koja se uzdiže iznad riže (米) koja se kuva. Qi je izraz koji se često spominje u kineskom jeziku i koji može da se, zavisno od konteksta, odnosi na puno, naizgled potpuno nevezanih, pojmova. Kao npr. tianqi (“nebeski qi” tj. vrijeme), shengqi (“stvoriti qi” tj. naljutiti se), kongqi (“prazan qi” tj. zrak), qiqiu (“lopta qi-ja” tj. balon)…

Ili u kineskoj medicini izrazi poput zhengqi (“odbrambeni qi” tj. odbrambeni sistemi organizma poput imuniteta) nasuprot xieqi (“štetni qi” koji nas okružuje i može da napadne organizam kao što su hladnoća, vrućina, vlaga, vjetar…) a koji isto tako uključuje i naše emocije (ljutnja, strah, briga…), pojedinu hranu, kozmička i elektromagnetska zračenja itd.

Izvor: Wikipedija