Koliko je zapravo star vaš kućni ljubimac

Ljubimac

Ljudska potreba da sve podrede i usporede sa sobom dovela je do toga da se populariziralo mišljenje kako je jedna pseća godina ekvivalent sedam, a jedna mačja četiri ljudske godine. No, je li to uistinu tako?

Stara formula preračunavanja psećih godina nikada nije funkcionirala za sve pse. Mačje godine jednostavnije je odrediti jer one ne variraju toliko u veličini poput pasa, objašnjava američki veterinar, dr. Marty Becker.

Ako uzmemo primjerice 10-godišnju dogu i čivavu, po toj formuli oba bi psa imala 70 ljudskih godina. Pa iako je to donekle istina za dogu, koja je s 10 godina blizu kraja životnog vijeka, čivava je tek ‘srednjovječna’.

Ali čak ni mlada doga ne podliježe staroj formuli – u prvoj godini života dosegnut će većinu svoje visine, što niti jedan čovjek neće sa 7 godina.

Puno je preciznije razmišljati o prvoj godini života psa kao da je napravio veliki skok u adolescenciju, dok ga već druga dovodi do pune fizičke zrelosti, dok je kao kod ljudi, ona psihička i dalje u razvoju. Nakon toga, uvelike ovisi i o kojoj se pasmini radi. Grubo rečeno, možete uzeti u obzir da će veće pasmine poput doge, sa 7 godina već zaći u starost, a male pasmine s 11 godina.

Pored toga, na proces starenja vašeg psa utjecat ćete i vi. Općenito, psi s prekomjernom tjelesnom težinom ranije će se suočiti s kroničnim bolovima i bolestima od aktivnih i zdravijih pasa normalne težine. Zato, dok poduzimate preventivne mjere da sebe održite mladima, činite isto za psa, pazite što jede i potrudite se da ostane aktivan.

Koliko je stara moja mačka?

Svi volimo jednostavna rješenja, pa se nakon populariziranja ideje o psećim godinama, ista metodologija počela primjenjivati na mačke. Uzmemo životni vijek mačke, usporedimo s ljudima i dobijemo formulu da je jedna mačja godina ekvivalent četiri ljudske.

Odmah vam je jasno – jednogodišnja mačka puno je zrelija od četverogodišnjeg djeteta, a s dvije godine već je u potpunosti zrela što se nikada ne može reći za 8-godišnje dijete.

S obzirom da mačke rastom nisu toliko raznolike poput pasa, ta bi se formula i mogla primijeniti od mačkinog drugog rođendana. U prvoj dosegne kasnu adolescenciju, u drugog mlađu odraslu dob. Nakon toga možete početi brojati, ako zamislimo dvogodišnju mačku kao 24-godišnju osobu.

Ali, kao što volimo reći i za nas, godine su samo broj. Kod mačaka i pasa, kao i kod ljudi, važna je kvaliteta života, što jedu i koliko su fizički aktivni.