Koliko nam je vode dnevno potrebno?

dnevni unos vode

Voda je neophodna za svaki metabolički proces u tijelu ali treba li piti prije nego što osjetimo žeđ. Postoji niz konfuznih informacija vezanih za vodu i žeđ. Da li je zaista potrebno popiti osam čaša dnevno? Koliko mamje vode dnevno potrebno?

Voda je neophodna za svaki metabolički proces u tijelu, ona je za organizam, zapravo, ono što je gorivo za automobil. Evo nekoliko mitova i činjenica o vodi i hidrataciji:

Koliko vode treba piti dnevno?

Koliko ćete točno čaša tijekom dana popiti je individualna stvar. Osam čaša je potpuno proizvoljna količina, svi, a osobito sportaši, imaju različite potrebe. Američki institut za medicinu preporučuje čak veće dnevne količine ,2.700 ml za žene i 3,5 litara za muškarce.

Sve dok je urin blijedožuti kao limunada, hidrirani ste. Ako je potpuno bistar, to znači da, možda, pretjerujete. S druge strane, ako je urin boje soka od jabuke ili čak tamniji, pa još ima i miris, to je znak da niste pili dovoljno vode.

Kofein djeluje kao diuretik? Nije baš tako. Nedavno istraživanje pokazalo je da ako popijete 250-300 ml, što je dvije šalice kave, ona će minimalno povećati izbacivanje urina za otprilike tri sata poslije konzumiranja.

Koji su pokazatelji da vam nedostaje vode?

Žeđ je najbolji pokazatelj da vam nedostaje voda, a neki stručnjaci bi rekli da ona govori da vam još nešto nedostaje. Oni smatraju da bi bilo dobro znati koliko točno se znojite, osobito ako trčite na duge staze. To možete izračunati lako. Izvagajte se nagi prije i poslije trčanja. Uračunajte u to i koliko ste vode popili tijekom trčanja. Svakih pola kilograma koje izgubite prevedite u oko pola litre tekućine. Kaza ističe da ne bi trebalo piti više tekućine nego što je gubite.
Čista voda najbolje hidratizira. Voda nije najbolji izbor za sve situacije. Za lakše, jednosatno trčanje tijekom hladnijih dana, pijuckanje vode je dovoljno. Ali, ako vas očekuje duža utrka, i to tijekom avgustovskog jutra, kada se mnogo znojite i izbacujete so, ubacite i malo natrija. So pomaže spremiti vodu, a i rjeđe ćete urinirati. Sportski napici i voda obogaćena elektrolitima dobra su rješenja.

Nema dokaza da ogromne količine vode čiste organizam. Ako ništa drugo, mnogo vode može donekle smanjiti sposobnost bubrega da filtrira krv.

Dehidrirane osobe su toplije,  za svaki postotak tjelesne mase izgubljene kroz znoj, temperatura tijela se povećava za pola stupnja, što čini hidrataciju vrlo važnom u prevenciji toplinskog udara. Postoje i drugi faktori koji igraju važnu ulogu. Veličina tijela, intenzitet vježbanja, godine, vlažnost zraka, vanjska temperatura .

Naravno da možete i pretjerati s količinom, a to je ponekad opasno po život.Previše vode može dovesti do simptoma hiponatremije, stanja u kojem razina natrija u krvi postaje opasno nizak. Poremećaj soli i vode u tijelu osjeti oko jedan postotak maratonaca, trkaći na kraće staze, oni koji maratonsku utrku završe poslije više od četiri sata, i oni koji mnogo pješače ili trče u hladnijim vremenskim uvjetima (kada se mnogo ne znoje).

Izvor: novosti.rs