Limun saveznik ljepote

limun

Kod kuće uvijek treba imati nekoliko plodva limuna. Pored toga što ga možete koristiti kao dodatak jelu ili za limunadu, on je vrlo djelotvoran  te  se koristi u kozmetičke svrhe, limun,kao saveznik ljepote.

Limun hrani i djeluje iznutra

Već dugo je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, limun sadrži bioflavonoide, folnu kiselinu, razne vitamine i minerale, a povoljno djeluje na rad cijelog organizma pa tako i kože. Limun djeluje kao diuretik pa potiče mršavljenje i otpuštanje toksina, zbog čega je važan saveznik ljepote.

Limun briše pigmentacijske mrlje

Mrlje na koži koje se pojavljuju uslijed prekomjernog izlaganja suncu i kao posljedica starenja, vrlo se uspješno uklanjaju limunom. Limunska kiselina služi kao prirodni posvetljivač, a sve što trebate je nekoliko puta na dan utrljati malo limunova soka na tamnije dijelove i nakon nekoliko minuta isprati.

Za ljepši osmijeh

Limun djeluje i kao izbjeljivač zuba, osobito kod pušača, a djelotvoran je i kod zubnog kamenca. U posudu stavite 1/4 šalice sode bikarbone i dodajte sok svježe iscijeđenog limuna. Nakon toga smjesu nanesite na zube i ostavite da djeluje tri minute, ali nikako ne duže kako ne biste oštetili caklinu. Poslije obavezno operite zube pastom, a postupak možete ponoviti jednom tjedno.

Jača i posvjetljuje nokte

Žute mrlje na noktima, koje su posljedice pušenja i gljivica, ali i slabe nokte sklone lomljenju, uspješno će oporaviti kombinacija maslinovog ulja i limunovog soka.

Liječi i suhu i masnu kožu

Od suhog tjemena, laktova do koljena, limun služi kao prirodni piling za suhu kožu. Za suho teme pomiješajte sok od limuna s kokosovim i maslinovim uljem i medom. Nanesite kao masku i isperite. Pređete li kriškom limuna preko kože lica smanjit njegov sjaj i mašćenje, pa je taj ritual dobro ponavljati svako jutro ako imate masnu kožu.

Posvjetljuje kosu

Limun će posvijetliti svaku boju kose za jednu do dvije nijanse, pogotovu na krajevima. Najednostavniji način nanošenja je miješanje s regeneratorom ili maskom za kosu. Sunce će pojačati učinak limuna koji se najviše primjećuje na krajevima. Nakon nekoliko sati isperite.

Izvor: 24sata.hr

Znate li koliko postoji vrsta limuna?

Limune dijelimo na žute i zelene, ali to je samo komerijonalna podjela.  Zeleni limun se razvija iz proljetnog cvijeta,a žuti limun dozrijeva u zimi.

Koliko u plodu limuna nalazimo soka?

Plod limuna sadrži 4% – 50 % soka.  Boja soka je žuta, do blijedo zelene, a okus kiseo. Sadrži i do 8 % limunske kiseline.

U kojoj se zemlji najviše uzgaja limun?

Največi proizvožač limuna  je Meksiko. Iza njega slijede Indija, Iran i Španjolska.

Limun se širom svijeta uzgaja u nebrojenim varijacijama koje, navodno, više niti botaničari ne registriraju. Razlike između novih varijacija su samo u vanjskom izgledu, dok njihove prehrambena svojstva i gospodarski značaj ostaju nepromijenjeni. Naime, limun se vrlo rijetko koristi kao svježe voće, tako da manje promjene okusa nisu previše važne. Za industrijsku upotrebu je dobra bilo koja varijacija osim, možda, onih koje nisu dovoljno trajne, pa ih se mora vrlo brzo nakon branja iskoristiti. Takve su, na primjer, gotovo nepoznate varijacije crvenih i slatkih limuna čiji su plodovi doduše kiseli, ali su istovremeno i slatki, pa ih uzgajivači koriste kao svježe voće. Njihov plod, kad se ubere, mora se potrošiti u dva-tri dana, pa je zbog toga gotovo nepoznat.

Izvor:  Wikipedija