Njega kože lica

Njega kože lica

Koža, naš najveći organ, predstavlja zaštitnu barijeru između vanjskog svijeta i unutarnjih organa.

Zdrav organizam posjeduje zaštitne mehanizme kojima se može braniti od štetnih utjecaja iz vana (ozljede, mikroorganizmi, štetna zračenja, sunce itd.). Međutim, ukoliko se funkcija tih mehanizama poremeti ili potpuno uništi, dolazi do nekontroliranog stvaranja slobodnih radikala i lipoperoksida koji oštećuju stanice kože i samim tim zaštitnu funkciju cijelog tijela. Promjene na koži su i rezultat starenja svih dijelova kože.

Funkcije kože su:

  • zaštita organizma protiv kemijskih i mehaničkih šteta, prodora mikroorganizama u tijelo
  • sprječavanje prejakog isušivanja tijela
  • regulacija topline putem proširenja i sužavanja krvnih žila kože i znojenjem
  • prenošenje impulsa tlaka, temperature i bola.

Kozmetika je znanost o očuvanju zdravlja i ljepote kože. Kozmetički produkti služe za čišćenje, njegu i očuvanju zdravlja kože i mogu utjecati na vanjski izgled osobe koja ih koristi. Kozmetika vrlo važan dio cjelokupne higijene i može jednim dijelom utjecati na očuvanje zdravlja. Pravi izbor adekvatnih produkata se usmjerava prema aktualnom stanju i odgovarajućim potraživanjima kože. Kozmetički produkti ne smiju prouzrokavati nikakve neželjene pojave ali se ipak i pored kompletne deklaracije sastavnih dijelova produkta ne može uvijek izbjeći alergijčna kontakt reakcija.

k

  Normalna koža: žlijezde lučnice rade normalno, površina kože izgleda glatko, zategnuto, mekano, dobra cirkulacija kože, pore male, koža nije osjetljiva. Cilj kozmetičkig preparata je zadržati ovo stanje.

  Suha koža: tanka debljina tkiva, često se vide kapilare na površini, dijelovi kože roza boje, drugi blijedi i smeđkasti, perutasta koža, gruba, lako puca i lako se upali. Dvije trećine djece ispod 10 godina i skoro svi ljudi stariji od 60 godina imaju probleme sa suhom kožom.Ovaj tip kože je osjetljiv na iritacije i zahtijeva intenzivnu njegu hidratantnim kremama koje pojačavaju resorpciju tekućine.

  Masna koža: lučemje znoja i loja je pojačano, površina kože izgleda debelo, blijedo, masno, pore su velike, često se začepe i time nastaju miteseri, upale i prištiće. Masna koža predstavlja rizik za pojavu akni. Kod ovog tipa kože je jako važno konsekventno čišćenje, korištenje losiona koji sprječavaju upale, često korištenje peelinga iu potrebnim slučajevima korištenje antibakterijskih preparata. Za njegu kože se koriste brzo upijajuće kreme bez masti, koje kožu matiraju.

Mješovita koža: suha koža na obrazima, posebno na hladnom zimskom zraku. T-zona (čelo, nos, brada) uglavnom masna i svijetli se i ima pojačano lučenje loja i stvaranje mitesera.Produkti za njegu koji suhe zone snabdijevaju s dovoljno tekućine a T-zonu matiraju.

  Zrela koža: procesi starenja kože počinju između 3. i 4. desetljeća. Debljina kože se smanjuje, elastične stanice se povlače i dolazi do stvaranja bora, pojavljivanje staračkih mrlja, koža postaje suha, gruba, lako puca, svrbi, pojavljivanje suhih ekcema. Gornji sloj kože šarže specijalne masne supstance, poput ceramidi, slobodne masne kiseline i holesterin, čija je funkcija da kroz barijeru koju čine zaštite kožu. Samo ako ovih supstanci ima dovoljno, koža je u mogućnosti zadržati svoju prirodnu vlažnost i da ostane mekana i nježna.

Vanjski faktori kao npr.prečesto tuširanje, suhi zrak u prostorijama (grijanje, klima uređaji), hladnoća, starost kože, bolesti kao neurodermitis, ali i lijekovi kao npr.kortikoida, mogu negativno utjecati na vanjsku barijeru kože. Ovi faktori dovode do brzog gubljenja vlažnosti kože i time se gubi prirodna zaštitna funkcija kože. Ukoliko masni dijelovi kože, koji su njezin sastavni dio, nestanu ili ih prirodno nema dovoljno, barijera kože postaje porozna i lako gubi vlažnost. Koža reagira lučenjem zalika masti i stvaranjem novih, ali to može trajati i do 5 dana. Ukoliko koža nema mogućnost da se sama regenerira postaje kronično suha.

Koža se vremenom mijenja i nakon tridesete godine života postaje osjetljivija, pojavljuju se bore i vide znakovi starosti. Malo njege i pažnje je dovoljno da se uspori ovaj prirodni proces starenja i da koža zadrži svoju ljepotu.Čišćenje kože u jutro i prije spavanja nije potrebno samo da bi se otklonila šminka, nego pored toga masnoća i znoj. Redovitim čišćenjem se sprječava začepljavanje pora, bakterije se ne mogu razmnožavati, te ne dolazi do nastanka bubuljica. Sapuni napadaju zaštitni sloj kože i smiju se koristiti samo kod jake, masne kože. Osobe sa drugim tipovima kože bi trebale izbjegavati čišćenje lica sapunom. Voda nije u mogućnosti da sama otkloni nečistoće s kože. Najbolje je koristiti mlijeko za čišćenje koje se najbolje nanosi vrhovima prstiju ili vatom. Nakon kratkog vremena se lice opere mlakom vodom.

k1

Tonik za kožu se nanosi nakon čišćenja lica da bi se ubrzala regeneracija zaštitnog sloja kože. Pored toga, tonik otklanja naslage kamenca koji se nalazi u vodi, te ostatke prljavštine. Osobe sa suhom i osjetljivom kožom trebaju izbjegavati losione sa alkoholom i koristiti tonike ili losione sa termalnom vodom. Tako se izbjegava crvenilo, upale i svrbež kože. Za čišćenje zrele kože su najbolje emulzije i kreme za čišćenje s biljnim uljima poput jojobino, sojino ili bademovo ulje. Pilingom se otklanjaju odumrle stanice kože s porvršine. Nađite vašem tipu kože odgovarajući piling da ne bi došlo do nadraživanja kože i da bi se poboljšala cirkulacija. Djelovanje maske se uglavnom odmah može primjetiti: koža izgleda svježija, zdravija i mlađa, bore se manje primjećuju. I kod maski je važno koristiti one koje su prilagođene tipu kože. Topla para otvara pore, koža lakše prima djelotvorne tvari, te je to dobra priprema prije nanošenja maske. Možete koristiti i komprese tako što ručnik umočite u toplu vodu, dobro iscijedite i stavite na lice.

Noću se stanice kože razmnožavaju osam puta brže nego tijekom dana. Zbog toga je noćna krema za lice još važnija od dnevne. Kreme sa ginkga, vitaminom E, amino kiselinama iz pšenice itd.pomažu koži u regeneraciji. Noćna krema se može koristiti i za masažu lica: masirajte lice dlanovima od nosa preko obraza u smjeru ušiju, čelo prstima od vrha nosa prema kosi a kružnim pokretima masirajte kožu oko usta.

Nemojte zaboraviti na njegu vrata, posebno nakon 35. godine.Efektivna je obloga za vrat koju napravite s tri kafene kašike biljnog ulja (bademovo, suncokretovo, maslinovo ili avokado ulje), sa jednakom količinom meda.Nanesite smjesu četkicom na vrat, prekrijte ga mokrom pamučnom tkaninom i umotajte mekanim ručnikom.

Da bi koža izgledala zdravo i mlado, potrebna joj je dovoljna količina sna, najbolje oko 8 sati dnevno.Najbolje je spavati na tvrdom niskom jastuku, jer tako kralježnica ostaje ravna za vrijeme spavanja te se ne prave bore. Tko ima osjetljivu kožu, ne treba je dodatno opterećivati saunom, solarij ili prostorijama sa klima uređajima. Izbjegavajte nikotin, alkohol i pijte što više vode.

  Neutrogena Ultra Gentle Soothing Lotion

Blagi umirujući losion sa širokim spektrom djelovanja i za najosetljiviju kožu,klinički je dokazano da odmah smiruje kožu usled problema vezanih za iritaciju i crvenilo.Posle samo tjedan dana od korišćenja koža je zdravija,glatka i pedantnija,štiti od štetnog utjecaja sunca. Za miriniju i ljepšu kožu lica!

 

Odgovorite