Odabir kućnog ljubimca

Odabir kućnog ljubimca

Kućni ljubimci su privržena i draga bića, koja nam bezuvjetno pružaju ljubav, dobrotu i nježnost. Opemenjuju nas, čine nas boljima i našem životu daju novu dimenziju.

Gotovo da ne postoji obitelji u kojoj se nije raspravljalo o nabavci kućnog ljubimca. Djeca su najčešće ona koja ga traže, a odrasli članovi obitelji su oni koji na kraju priče preuzimaju većinu obaveza. Ispitivanja pokazuju da ljudi koji imaju kućne ljubimce u pravilu žive zdravije i dulje, manje su skloni uzimanju lijekova i depresiji od onih koji kućnog ljubimca nemaju. Kućni ljubimci uče nas što je bezuvjetna ljubav te predstavljaju svakodnevnu obvezu  koju ne možemo zanemariti. Također, prisustvo kućnog ljubimca može utjecati i na zdravlje osobe,  primjerice maženje mačke ili psa usporava bilo, snižava krvni tlak i djeluje umirujuće.

zamorci[1]

Međutim nije svaki kućni ljubimac jednako dobar za svaku osobu ili obitelj. Pri odabiru ljubimca u obzir treba uzeti određene faktore kao što su količina slobodnog vremena, prostor kojim raspolažete, dob, financijska i ekonomska situacija, stil života, sklonosti i tjelesna kondicija osobe koja će se o ljubimcu najviše brinuti.

Prije kupovine kućnog ljubimca treba dobro razmisliti, savjetovati se i raspitati o osnovnim karakteristikama pojedinih vrsta životinja. Pokušajte saznajte svaki detalj o pasmini, cijenama opreme, hrane i veterinarskih usluga, ne brzajte s kupnjom kućnog ljubimca prvo posjetite prijatelje, rodbinu i susjede koji imaju životinje te iz prve ruke saznajte što više pojedinosti. Kao izvor informacija koristite i knjige, stručne web stranice i forume.

Mačka kao kućni ljudimac ima umirujuće djelovanje na vlasnika. Za njih je poznato da su vrlo samostalne i zahtijevaju relativno malo pažnje vlasnika, a s druge strane s  njima je moguće ostvariti veliku interakciju.
Pas je dobar izbor za sve dobne skupine i karaktere ljudi. Psi su jako vezani za vlasnika i po tome su dobili epitet čovjekovog najboljeg prijatelja. Psi, za razliku od mačaka, iziskuju dosta brige, pažnje i vremena. Potrebno je odabrati pravu hranu, redovito voditi psa u šetnju, paziti na higijenu i voditi brigu o cijepljenju.

25175_shutterstock_72088870_iff[1]

Ribice su kućni ljubmci koji trebaju vrlo malo pažnje i brige, one ne prave nered, ne trebaju ići u šetnju, a promatranje ribica kako bezbrižno plivaju umirujuće djeluje na vlasnika. Za brigu o ribicama dovoljnio je samo nabaviti kvalitetnu hranu i održavati akvarij čistim.

Zamorac ili hrčak zahvalni su kućni ljubimci koji od vlasnika ne zahtijevaju nikakav fizički napor. Adekvatna briga o hrčku ili zamorcu  je dovoljno hrane te čist i prostran kavez koji ne smije biti na direktnom udaru propuha.