Ovih se 4 bolesti tokom zime moramo najviše paziti

Zimske bolesti

Zima ne nosi samo hladan zrak, mrazna jutra i promrzle noći, ona je također sinonim za začepljen nos, gripe i prehlade, suhu kožu i još mnoštvo stanja. Odrasle osobe prehlade se dva do pet puta tijekom jedne godine, a većina prehlada događa se zimi jer najčešće boravimo u zatvorenom prostoru i dijelimo male prostorije s drugim ljudima bez provjetravanja, što je idealno za širenje virusa i ostalih zaraza. Ovih se 4 bolesti tokom zime moramo najviše paziti.

Začepljen nos

Ako patite od začepljenog nosa pomoć vam mogu ponuditi nazalni sprejevi i kapi za nos. Oni će vam otvoriti i očistiti nosnu šupljinu u roku nekoliko minuta, uz učinke koji traju i do deset sati.

Nosna kongestija može imati razne uzroke te može varirati od blage smetnje do po život opasnog stanja. S obzirom na to da novorođenčad obično diše kroz nos, nosno zagušenje u dojenčadi u prvih nekoliko mjeseci života može utjecati na dojenje i uzrokovati po život opasni respiratorni distres. Liječenje začepljenja nosa najčešće ovisi o uzroku. Ipak, bez obzira na to, jedno od najučinkovitijih rješenja je efedrin ili pseudoefedrin. Oba su dostupna bez recepta. Više pročitajte ovdje.

Kašalj

Kod kašlja pomoć možete potražiti u sirupima za iskašljavanje i biljnom čaju. Ukoliko zbog kašlja i iritiranog grla ne možete spavati prije lijeganja u krevet kupite umirujuće tablete koje možete kupiti u ljekarni.

Jedan od najčešćih simptoma bolesti dišnih putova upravo je kašalj, iako se rjeđe i neke druge bolesti susjednih organskih sustava mogu manifestirati kašljem. Možda je preciznije reći kako je kašalj najčešće indikator bolesti, i to uglavnom akutnog, prolaznog i/ili zaraznog stanja, premda isti može pratiti i kronične nezarazne alergijske ili čak maligne bolesti dišnih putova i probavnog sustava.

Kašalj ne mora uvijek biti znak bolesti, već može služiti kao upozorenje da se organizam nalazi u okruženju bogatom iritansima, kao što su dim cigarete, ispušni plinovi, zagađivači, razni kemijski iritansi i slično. Ipak, najčešći uzrok kašlja upravo su virusne upale dišnih putova.

Suha koža

U oštrim vremenskim uvjetima kombiniranim s isušenim zrakom zatvorenih prostorija veliku štetu može pretrpjeti i vaša koža. Stoga je nužno redovito je hidratizirati kvalitetnim kremama.

Suha i dehidrirana koža na prvi pogled izgledaju vrlo slično: koži često nedostaje sjaj i postoji sklonost perutanju, pa se na površini kože mogu pojaviti bijele ljuskice koje otpadaju. To su prvi, vanjski znakovi, karakteristični za oba problema. No, dok na površini izgledaju slično, razlike između suhe i dehidrirane kože nalaze se ispod površine i dolaze iznutra.

Osjetljive usne

S mnoštvom mikroba koje lete oko vas tijekom zimskih mjeseci nije ni čudo da vam imunitet opada što može rezultirati pojavom herpesa. Redovito korištenje balzama za usne može spriječiti nastanak herpesa, a pomoći održati usne glatkima i mekima.

Uzroci suhih i ispucalih usana, uz specifičnu građu usana i vanjske uvjete zimi, mogu biti manjak vitamina i minerala, alergija na sastojke u balzamima za usne i pastama za zube, lijekovi, iritacija uzrokovana prehrambenim namirnicama… Usne u svojoj građi, za razliku od ostalih dijelova lica, nemaju lojne žlijezde koje izlučuju esencijalne masti. One su prekrivene samo tankim, nježnim slojem. Zbog toga dehidracija kroz usne može biti i do deset puta veća u odnosu na druge dijelove.