Pet porcija voća i povrća za zdrav život

Stručnjaci za prehranu kažu da bi trebalo da pojedemo minimum pet porcija voća i povrća dnevno, jer je to najbolji način prevencije raka, srčanog i moždanog udara i mnogih drugih bolesti. Ali, kako ispuniti ovaj cilj? Statistike pokazuju da ga ispuni samo trećina odraslih osoba, dok je kod djece ovaj postotak još manji.

Znanstvena istraživanja sugeriraju da je konzumiranje voća i povrća u velikim količinama glavni čimbenik u prevenciji bolesti današnjice (kancer, srčani i moždani udar). Što voće i povrće čini tako moćnim namirnicama? Oni su bogati antioksidansima koji se bore protiv bolesti (vitaminom C, primjerice), dijetski vlaknima i fitokemikalijama (poput beta karoten, primjerice). Ali, tu se ne iscrpljuju koristi od voća i povrća. Osobe koje jedu dosta voća i povrća imaju više energije, izgledaju i osjećaju se bolje; voće povrće također pomaže i u skidanju kilograma.

Koliko voća i povrća staje u porciju

A da biste unijeli dovoljno voća i povrća, potrebno je, za početak, znati koliko iznosi jedna porcija.
Dakle, pod jednom porcijom se podrazumijeva:
* Pola šalice kuhanog ili jedna šalica svježeg povrća (jedna šalica iznosi otprilike veličinu vaše pesnica).
* Komad voća srednje veličine (jabuka, naranča …).
* Pola šalice konzerviranog ili zamrznutog voća.
* Četvrt šalice suhog voća (grožđice, brusnice …).
* Tri četvrtine šalice svježe cijeđenog soka od voća ili povrća (1,8 dl).

Kako pojesti pet porcija

Ako se pitate kako postići spomenuti cilj, odnosno kako pojesti pet porcija voća i povrća dnevno, nudimo vam nekoliko praktičnih savjeta.
* Jedite voće i povrće uz svaki obrok.
* U žitarice koje jedete za doručak ubacite suho grožđe ili banane. Ili, za doručak (u sezoni) pojedite dinju.
* Cijediti sokove od voća i povrća.
* Uz ručak i večeru pojedite bar jednu vrstu povrća.
* Unesite povrće tako što ćete pojesti juhu od povrća.
* Voće je odličan desert nakon ručka.
* Za užinu, također, možete jesti voće i povrće (izbor je neograničen).
* Napravite male izmjene u svojoj prehrani. U jela koja kuhate, dodajte po koji komad povrća više.
* Ako volite da se zasladite sladoledom, dodajte mu i jagode (ili neko drugo voće), na primjer.
* Jedite picu sa puno povrća (pogledajte Malu školu kuhanja u ovom broju) ili špagete s povrćem.

Što se ne računa kao porcija voća i povrća koja štiti zdravlje?
* Pita od voća
* Voćni žele
* Napici koji nisu napravljeni od 100% voća
* Keks sa voćem
* Prženi krompirići (pomfrit)
* Čips
* Prženi kolutovi luka
* Kečap

Kako djeca pojedu dovoljno voća i povrća

Stručnjaci kažu da nije točno da djeca ne vole voće i povrće, što je čest izgovor. U zemljama u kojima se voće i povrće tradicionalno jedu u većim količinama, roditelji nemaju problema natjerati svoj podmladak da pojede predviđenih i korisnih pet porcija voća i povrća dnevno.Također, pošto se djeca ugledaju na roditelje, ako vi budete jeli dovoljno voća i povrća, ješće ih i vaša djeca.Najbolje je da djeci staroj između dvije i deset godina služite povrće u opuštenoj atmosferi, odnosno da ne pravite “predstavu” oko toga. Kao i sa uvođenjem bilo koje druge nove vrste namirnica, i povrće servirajte djeci sa njihovim omiljenim jelom. Svakako da nije dobra ideja da tjerate djecu da jedu voće i povrće (ili bilo koju drugu vrstu hrane). Također, nemojte “ucenjujete” djecu, tipa: “Ako pojedeš grašak, dobićeš sladoled”. Na ovaj način se djetetu šalje loša poruka – povrće je loše ako za njegovo konzumiranje slijedi nagrada.
Ako imate djecu stariju od deset godina, najbolje je da su im voće i povrće uvijek “pri ruci”. To ne znači da hladnjak treba napuniti, npr.. mrkvama, već da ih treba oprati, očistiti i staviti ih u tanjur tako da dijete može ih pojede kad poželi. Također, imajte na umu da većina tinejdžera neće jesti voće i povrće samo zato što prevetivno djeluje na pojavu kroničnih bolesti. Ako su zdravi, oni, sasvim logično i normalno, o bolestima i ne razmišljaju. Umjesto toga, predočite im neke druge činjenice: na primjer, da će imati više energije ako jedu voće i povrće, da će bolje izgledati, da neće morati drže dijetu, da će imati ljepši ten …

Savjeti
* Smanjite izdatke za meso, a povećajte za voće i povrće – učinit ćete mnogo za svoje zdravlje.
* Suplementi nemaju isti efekt kao “pravo” voće i povrće koje sadrži mnogo različitih hranjivih sastojaka i elemenata u jednom komadu.

Povrće čine kultivirane i neke samonikle biljke ili njihovi dijelovi namijenjeni prehrani ljudi. U povrće spadaju različite biljke, koje se upotrebljavaju u prehrani, bilo svježe (u salati) ili termički obrađene ili konzervirane. Ovisno od vrste za prehranu, upotrebljavaju se cijele biljke ili samo pojedini dijelovi (korijen, stabljika ili listovi).

Izvor: Wikipedija