Kako dobiti prirodne boje za Uskršnje pisanice?

Pisanice

Uskršnje pisanice ove godine svakako obojite prirodnim i ekološki prihvatljivim bojama, nije teško, ali ipak zahtijeva trud i vrijeme.Neusporedivo je bolje od pisanica obojanih kupljenim bojama.Šarene pisanice obojene na potpuno prirodan i ekološki prihvatljiv način ne mogu se usporediti sa umjetnim, kičastim bojama, punim kemikalija.

images
U usporedbi s industrijskim bojama, priprema biljnih boja zahtijeva malo više vremena i truda. Prirodne sastojke koji su potrebni za bojenje treba usitniti na što manje dijelove,jaja treba obrisati octom. Na taj način uklanjamo masnu ovojnicu koja štiti ljusku jajeta od bakterija. Ljuska postaje hrapava i boja se može bolje upiti u ljusku,i tako stvoriti jači pigment. Jaja i sastojci koje ste dobro usitnili istovremeno stavite u hladnu vodu i kuhaju dok jaje ne postane tvrdo kuhano. Kad voda zakipi, smanjite vatru te na tihoj vatri kuhajte jaja još desetak do petnaest minuta. Nakon kuhanja, posuda sa kuhanim jajima i usitnjenim materijalom za bojenje skinite sa štednjaka i ostavite stajati poklopljeno do sutradan jer će tako boja bolje prionuti na ljusku jajeta.Dakle tek sutradan se jaja vade iz otopine, suše i premazuju.

obojite pisanice prirodnim bojama1
Za bojenje pisanica nam je potrebno:
broj lonaca koji ovisi o tome koliko različitih boja želimo,
ocat kojim ćemo fiksirati boju,
komadić slanine ili maslaca koji jajima daje sjaj te odgovarajući prirodan sastojak,
biljni sastojci kojim želimo obojiti pisanicu.
Žutu boju dobit ćete ako u 250 ml vode stavite žličicu šafrana.Pravi šafran je skup, ali za dobijanje žute boje možete koristiti i kurkumu, listove kruške ili kamilica. U tom slučaju kurkuma ili listovi kruške,ili kamilicu kuhajte u pola litre vode,zajedno s jajima.
Recept za smeđu boju
Već tradicionalno se za bojenje uskršnjih jaja koriste ljuske luka koje daju smeđe narančastu boju. U litri vode prokuhajte ljuske luka (količina ovisi o željenom intenzitetu).Za jače crvenu boju koristite ljuske ljubičastog luka.
Recept za crvenu boju ,naribajte 2 do 3 korijena cikle te ih prokuhajte u litri vode,zajedno s jajima.
Recept za zelenu boju

uskrs_bojana_jaja_lead
Za zelena uskršnja jaja najbolji je svježi špinat. Grubo ga nasjeckajte i istucite te prokuhajte kao i prethodne sastojke.
Da bi dobili lijepa narančasta jaja koristite mrkvu;
Naribajte mrkve (5-6 komada) te ih prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta.Zatim prokuhajte u 250 ml vode i imat ćete lijepu prirodnu narančastu boju.
Recept za plavu boju kojom čete obojiti svoje pisanice,
Nasjeckajte i istucite listove crvenog kupusa,te ih prokuhajte u pola litre vode.
Za ljubičastu boju jaja uzmite borovnice
Ljubičasta boja može se dobiti iz sušenih borovnica koje je potrebno prokuhati u 250 ml vode ,ako imate više borovnica boja će biti intenzivnija.

pisanice3
Uzorci na uskršnjim  jajima
Ako ne želite obojiti cijelo jaje,te želite dobiti razne uzorke po njima, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene uzorke, jaja ostavite da se osuše te ih uronite u boju. Uzorke možete dobiti i korištenjem vunenog konca, tkanine ili pak špage,te ostalih materijala koji vam dođu pod ruku.