Pravilna njega kože počinje otkrivanjem tipa kože- 5 tipova kože

 

koža

Postoji 5 osnovnih tipova kože. Za svaki tip kože postoje posebni proizvodi koji joj odgovaraju. Vrlo je lako identificirati kojem tipu pripadate.

Osjetljiva koža

Bez obzira kojem tipu pripada, u određenim razdobljima života koža može pokazat različite znakove osjetljivost koji ponekad graniče sa nadraženošću. Iznenada se javljaju reakcije na koži koja postaje nadražena radi najmanjeg stresa. Uglavnom je fine strukture, često prozirna i ponekad s mrljama, jer se zbog tanke strukture površinskog sloja nazire mreža popucanih kapilara. Pucanje kapilara posljedica je nedovoljne elastičnosti staničnih membrana na koje dodatno negativno utiče konzumiranje jakih, začinjenih jela, prevrućih napitaka, izloženost hladnoći, UV-zračenju. Zbog toga su česte iritacije ( crvenilo, svrab, zategnutost…) kože upotrebom mirisnih i drugih supstanci.

Mješovita koža

Rijetki su čisti primjerci normalne, suhe ili masne kože. Najčešći je upravo onaj mješoviti, kombinirani.Prepoznat ćemo ga po kombinaciji masne i suhe kože. Na tzv. «T-zoni» – čelu, nosu i bradi preovladava masna koža zbog većeg broja lojnih žlijezda koje stvaraju masnoću. Ostatak kože je suh, posebno u predjelu očiju i jagodica obraza. Ova koža odiše prirodnim sjajem, meka je, glatka, malo više suha zimi, masnija ljeti i nije previše osjetljiva. Njega je usmjerena na normalizaciji kože.

k

Masna koža

Masnu kožu odaje sjaj i vidljive pore ( osobito na čelu, nosu, bradi ). Masna koža je dosta česta kod mlađih osoba i onih tamnije puti. Površina kože ima mastan sjaj, griba je na dodir, proširenih pora što koži daje izgled narandžine kore. Ovakva koža je gruba, nečista, podložna infekciji. Učestala je pojava mitesera i akni. Uzročnik tim neugodnim pojavama je prenaglašeno djelovanje lojnih žlijezda te izlučovanje sebuma ( loja ), kiselina i soli. Površinske rožnate stanice i ostaci šminke mogu na koži stvoriti agresivan sloj, pa je iznimno važno čišćenje. Ali, ovaj tip kože ima svoje prednosti – duže ostaje mlađa, manje se bora i njeno stanje se uglavnom popravlja tokom vremena, tj. starenjem.   Ovaj tip kože takođe zahtijeva upornu i uravnoteženu njegu higijenskih karaktera. Pokušamo li preagresivno odstraniti masnoću s površine kože, isprovocirati ćemo je pojačano lučenje lojnih žlijezda. Stga s kože treba ukloniti samo suvišnu masnoću, tako da na njoj ostane dovoljno masnoće kako bi se spriječilo stimuliranje masnoće.

Suha koža

Kod ovog tipa kože pore su jedva vidljive, a koža je nakon pranja ili tuširanja jako napeta i ne može zadržati vlagu. Neki cijeli život imaju suhu kožu, a vrlo često se događa da je ovakva koža posljedica sezonskih promjena ( sunce, vjetar, hladnoća ), način života ( centralno grijanje ), neke bolesti ili starenje. Suha koža je češće prisutna kod žena svijetle puti i zrelije dobi. Za isušivanje kože postoje tri različita uzročnika: premalo tekućine ili njen gubitak, nedovoljno stvaranje masnoća, proces starenja. Kako na površinskom sloju suhe kože nisu vidljive pore, uglavnom je fine strukture, mat, napetog i ponekad umornog izgleda. Njen površinski sloj je krhak, pa se na mjestima pregiba. Lako puca, lomi se i ljušti, te se već u mladosti pojavljuju prve bore. Smanjene su joj mekoća i elastičnost, a zbog oskudne masnoće, podložna je površinskoj dehidraciji. Ipak, ova koža ima dobar tonus, pa je vrlo čvrsta i napeta, a uz to i čista. Takva je koža u mladosti lijepa, alije na vrijeme treba pravilno njegovati, jer s godinama postaje dehidrirana, osjetljiva i s manje mogućnosti djelovanja kozmetičkih preparata – stoga na vrijeme treba djelovati kako bi se popravila propustljivost površinskog sloja.

Ovaj tip kože traži najuporniju njegu. Posebnu pažnju treba obratiti na sprečavanje daljnjeg gubitka tekućine, tako da vanjskim nanošenjem kreme nadoknađujemo ono što nedostaje – prirodnu vlagu i ( ili ) masnoću. Stoga se za njegu koriste vlažne i biljnim uljima obogaćene kreme ( hodrantna za dan, regenerativna za noć ). Prirodna ulja formiraju zaštitni, izolacijski sloj i sprečavaju gubitak vlage. Pokreti pri nanošenju preparata moraju biti nadasve nježni i u skladu s muskulaturom lica, bez nepotrebnog natezanja, posebno na onim dijelovima gdje je najtanja – okolica očiju, vrat.

k1

Normalna koža

Riječ je o najrjeđe zastupljenom tipu kože koja se odlikuje ravnotežom ulja i vlage, te idealnom Ph vrijednošću (kiselošću). Takva koža je elastična i čvrsta, dobrog mišićnog tonusa, fine je strukture, bez vidljivih pora. Na dodir je meka – ni previše masna, niti presuha. Normalna koža najljepši je dar prirode i svojstvena je mlađim osobama. Procesom starenja naginje isušivanju.

Koža (lat. cutisdermis, od grč. δέρμα), meki vanjski pokrov kralježnjaka. Ostali životinjski pokrovi poput egzoskeleta člankonožaca imaju drugačije razvojno porijeklo, strukturu i kemijski sastav. Pridjev kutani znači “kožni” (lat. cutaneus, od lat. cutis: koža). U sisavaca je koža najveći organ pokrovnog sustava sačinjen od mnogostrukih slojeva ektodermalnog tkiva te štiti podležeće mišiće, kosti, ligamente i unutarnje organe. Koža drugačije naravi postoji u vodozemaca, gmazova i ptica. Svi sisavci imaju nešto dlaka na svojoj koži, pa i morski sisavci koji su naizgled bezdlaki. Koža dolazi u dodir s okolišem i prva je crta obrane od vanjskih faktora. Na primjer, koža igra ključnu ulogu u zaštiti tijela protiv patogena i prekomjerna gubitka tekućine. Također je najveći pokrovno-vezivni organ ljudskog tijela.

Izvor: Wikipedija

Odgovorite