Pravilna prehrana u trudnoći

Prehrana

Koliki je značaj pravilne prehrane u trudnoći?

Pravilna prehrana ima značajnog udjela u zdravom životu u svakom dobu, a posebno onda kada ostanete u drugom stanju ili kada to planirate. Tijekom trudnoće, pravilna prehrana pridonijet da se vaša beba razvija i raste, a da se vi osjećate dobro i odmorno. Svakodnevnom raznovrsnom prehranom omogućit ravnomjeran unos hranjivih tvari potrebnih za razvoj bebe. Isto tako, da ne biste brinuli, neke namirnice je najuputnije izbaciti iz upotrebe u tom periodu. Najbolje vrijeme da se počne sa zdravom prehranom je prije začeća – na taj način osigurat i sebi i svojoj bebi odličan start. Kada odlučite da ostanete u drugom stanju, počnite planirati kako, kada i što jedete i dovedite svoju težinu na normalu, da ne biste brinuli o višku kilograma tijekom i nakon trudnoće.

Da li da mijenjam prehrambene navike?

Najgore posljedice neadekvatne prehrane po bebu jesu one u prvim danima trudnoće iu posljednjem tromjesečju kad se razvija bebin mozak. Fetusi hranjive tvari dobivaju izravno od majke i zato je važno da trudnica zna koje vrste namirnica najviše koriste njenom djetetu. Ukoliko ste se i do trudnoće pravilno hranili, malo je izmjena potrebno da i tijekom trudnoće nastavite tako – jedina razlika je što se povećavaju potrebe za kalorijama, bjelančevinama, vitaminima, mineralima i vodom. Koliko je baš vama potrebno odredite sami uz konzultaciju s liječnikom, jer to zavisi od vaše starosti, težine, razine aktivnosti i individualnog metabolizma. Sasvim je normalno da vam se apetit poveća i jesti više nego obično jer vam metabolizam radi brže, ali to ne znači da treba jesti za dvoje. Iznimno je važna kvaliteta hrane, a ne njezina količina. Potreba za energijom nije mnogo povećana, što znači da je dovoljno 300-500 dodatnih kalorija.

Koje sve namirnice trebaju biti zastupljene na jelovniku trudnice?

U pravilnoj prehrani treba biti zastupljeni ugljenii hidrati, bjelančevine, vitamini i minerali, odnosno treba dnevno unositi predstavnike svih osnovih grupa hrane – meso i njegove alternative bogate bjelančevinama, kruh i žitarice, voća, povrća, žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Koliko i koje tekućine je potrebno da pijem u trudnoći?

U trudnoći je veoma važno unositi dovoljnu količinu tesnost. Minimum dnevnog unosa vode je osam čaša, a ljeti čak i više. Izbjegavajte zašećerene voćne sokove, kola pića ili gazirana, umjetna pića – mnogo žena se udeblja tijekom trudnoći samo zato što ne mogu odreći loših navika i piju mnogo upravo ovakvih napitaka. Nedovoljan unos vode kod trudnica može dovesti do nesvjestice, slabosti mišića i povećanog osjećaja uznemirenosti, a fetus ne dobiva dovoljnu količinu hrane, slabo se odvode štetne tvari, stalno se nalazi u povišenoj temperaturi i ima smanjenu količinu plodove tekućine. Dehidracija opasno ugrožava rast i razvoj bebe, a kod nekih žena može izazvati preuranjene trudove i porod.

Da li će mi noge više oticati ako pijem puno tekućine?

Nemojte se suzdržavati od pijenja tekućine, to vam neće umanjiti otoke, naprotiv nedovoljno unošenje tekućine tijekom trudnoće može opteretiti bubrege koji će onda zadržavati tekućinu da bi osigurali dovoljnu količinu tekućine u organizmu. Najbolje je piti vodu jer potpomaže rad bubrega, a veoma je korisna i protiv zatvora. Ukoliko patite od blagog zadržavanja tekućine u tijelu, stanje nećete poboljšati time što ćete smanjiti unosti tekućine.Prehrana

Kako da pijem više vode?

Pokušajte uvedete običaj piti čašu vode čim se probudite, po jednu za obrokom i jednu pred spavanje. Ne pretjerujte s pijenjem pred spavanje da ne morate prečesto mokriti tijekom noći. Ako ste kod kuće cijeli dan napunite neku flašu s količinom vode koju treba tijekom dana popiti i onda nju puniti sokom, čajem ili nekim drugim napitkom.Kada ispraznite bocu, znaćete da ste ispunili cilj za taj dan. Kada ste na poslu, pijte po jednu čašu vode svakog sata. Popijte po jednu čašu vode prije i jednu poslije svakog obroka. Ukoliko osjetite glad, prvo popijte čašu vode – tako ćete se osjetiti sitim i dobiti na vremenu dok ne morate zaista jesti – na taj način možete smisliti što zdravo da prezalogajite. Dovoljan unos tekućine možete omogućiti sokovima i mlijekom.