Predblagdansko pospremanje zajedničkim snagama

 

Približavaju nam se blagdani a sa njima i veliko pospremanje doma
Udružite se za lakše obavljanje velikih poslova.Zajedno sa ostalim ukućanima možete odraditi poslove koji zahtevaju pomoć (pranje i peglanje zavesa, pranje tepiha i prozora, nameštanje kreveta i sobe za goste). A sa komšijama se udružite da sredite i okitite zgradu. Ako se udružite i zajednički se prihvatite ovih poslova, lakše ćete disati pred praznike i dolazak dragih gostiju.
Sačuvajte čistoću
Kad jednom očistite i sredite kuću, sigurno ne želite da ostatak praznika provedete brišući pod nakon svakog gosta koji donese sneg na čizmama. Jednostavna korpa puna jefitinih papuča će pomoći da se gosti osećaju prijatno kao kod svoje kuće, ali i da smanjite učestalost brisanja. Osim toga, sasvim sigurno imate bolje načine da provedete popodne, ako ništa drugo – da uživate u šolji tople čokolade!
Napunite kuću mirisima
„Zelenim“ sređivanjem kuće možete obaviti dvostruku ulogu – očistiti kuću sredstvima pripremljenim kod kuće i uneti prave praznične mirise u dom uz korišćenje esencijalnih ulja. Za poliranje drvenih površina dodajte u mešavinu vode i sirćeta esencijalno ulje limuna. Kada perete podove, dodajte nekoliko kapi esencije cimeta, a u mešavinu za čišćenje kupatila ubacite nekoliko kapi ulja bora.

Ostanite zeleni i posle praznika
Morate priznati da nema ničeg veselog i slavljeničkog u smeću koje može preplaviti cijelu kuću nakon slavlja. Razmišljajte zato unaprijed i zapitajte se „Da li će ovo završiti u smeću nakon praznika i postoji li neko zelenije rešenje?“. Jednostavan primjer su girlande od pravih grančica jele ili bora koje se mogu pretvoriti u kompost za razliku od sintetičkih koje će zaista biti smeće koje se ne može više iskoristiti (dobro je ako ih možete ponovo koristiti naredne godine). Kada birate ukrasni papir za pakovanje poklona odlučite se za pakovanje u prirodnim materijalima ili onima koji se mogu koristiti ponovo, umjesto ukrasnog papira koji se ne može reciklirati .
Praznici i ulazak u novu godinu su odlična prilika da neke od svakodnevnih navika promijenite na zelenu i zdraviju stranu, pa zašto ne, pokušajte usvojiti zdraviji stav prema okolišu upravo sada!