Spremanje Božićnih ukrasa

Blagdani su iza nas, vrijeme je da raskitite svoje Božićno drvce i pospremite nakit, evo nekoliko savijeta o tome.
Božićne ukrase koji vam se više ne sviđaju odvojite u posebnu kutiju te ih poklonite , odmah napravite i popis svih ukrasa koje imate,i onih koji vam nedostaju,a rado bi ih imali na svom boru sljedeće godine.

pospremanje-1_2

Sada je pravo vrijeme za obnavljanje Božićnih ukrasa (cijene su im snižene do 80%).Ukrasi koje ostavljate prije spremanja moraju biti čisti. Neki se mogu prati, neki samo prebrisati, a sa staklenih kuglica najbolje je samo otpuhati prašinu. Mnogi ukrasi za bor su vrlo krhki, za njih je potrebno imati odgovarajuće spremnike za pohranu. Kutije s odjeljcima su najbolje rješenje ali može poslužiti i ambalaža od čaša, vina i sl,  u obzir dolaze i kutije za cipele ili čizme, te razne kartonske ili plastične kutije s poklopcima. Da bi vaš nakit bio siguran od razbijanja, napunite kutiju nasjeckanim papirom i smjestite ukrase u kutiju.

 

pospremanje1_1 Ako nemate isjeckanog papira, kao tampon zona  može poslužiti papir u koji su bili umotani darovi ili običan toaletni papir. Nakon blagdana važno je pravilno složiti kuglice i svjećice za bor kako biste ih mogli koristiti i idućih godina.Na vrh kutije stavite još papira koji će štititi vaše ukrase od razbijanja.Možete i sami napraviti svoje pretince za krhke ukrase tako da ih stavite u male čašice od jogurta u koje ste za svaki slučaj stavili još malo nasjeckanog papira.Lančiće i lamele uredno složene, spremite na vrh kutije s ukrasima za bor ili u zasebnu kutiju. Ako imate mnogo lančića s perlama, svaki lančić spremite u svoju vrećicu, kako se ne bi zapetljali. Budite oprezni kad skidate Božićne lampice. Uvijek stanite na stabilne ljestve ili stolac kako bi došli do žica. Ne vucite ih i ne lupajte s njima kako ih ne bi oštetili. Provjerite ih i zamijenite potrošene žarulje. Žice omotajte oko kartonskih tuba ili kvadrata kako bi izbjegli zapetljavanje žica. Ili stavite svaki set lampica u svoju plastičnu vrećicu.Vanjske lampice spremite u zasebnu kutiju koju čete i označiti.Izvadite drvce iz stalka te ga pospremite u odgovarajuču ambalažu,drvce iznesite van i izrežite, te odnesite na reciklažno dvorište,ako imate svoju kompostanu odložite na hrpu s kompostom.