Uz ova 4 savjeta božične dekoracije možete izraditi sami

 

S nostalgijom se sjećam predbožićnog vremena iz svog djetinjstva. Kuća je drugačije izgledala i drugačije mirisala, a ja sam se veselila izradi dekoracija koje je majka svake godine izrađivala. Najviše je koristila krep-papir od kojega je izrađivala prelijepe ruže i malene tuljke koje smo punili slatkišima i bombonima, a jedno i drugo bili su najljepši ukrasi na našoj božićnoj jelci. Božićnu jelku kitili smo uvijek na Badnjak svi zajedno. U to vrijeme nitko nije razmišljao o globalnom zatopljenju i kako sječom jelki radimo u njegovu korist, pa su sve jelkice uglavnom bile prirodna drvca. Na Badnjak naš dom je mirisao na bor i fritule i danas se još nisam odlučila je li mi bio draži taj ugođaj i čekanje božićnog jutra, ili grozničavo otvaranje šarenih paketa koji su nas sutradan čekali ispod jelkice.

Vjenčići za vrata neizostavni su dio blagdanskih dekoracija. Oni su tradicionalno obilježje svake kršćanske obitelji i predstavljaju dobrodošlicu svakome tko će vas u to vrijeme blagdana posjetiti. Različitih su veličina i najčešće su okruglog oblika, šuplji u sredini ili ispunjeni, može ih se kupiti u svakom dućanu u kojem se prodaje nakit za jelkice, ali ih vrlo jednostavno možete izraditi i sami. Ako vam se dopada baš taj okrugli oblik, osnovu za njega izradite od žice oko koje možete postaviti slamu koju ćete učvdstiti ukrasnim vrpcama, spužvu ili vatu koje možete omotati platnom i na takve vjenčiće lako je i jednostavno učvrstiti različite dekorativne elemente. Osnovu za vjenčić koju ste izradili možete koristiti svake godine, a dekoracije na njoj možete svake godine i mijenjati.

_vjenčić.jpg

Vjenčići na vratima ne moraju biti okrugli, to može biti i jednostavna grančica bora ukrašena s nekoliko šiški i sjajnim mašnicama, pustite svojoj mašti na volju i izradite lijepu dobrodošlicu svojim gostima za cijenu od svega pola metra ukrasne trake! Više pročitajte ovdje.

_22.jpg

Za ovakav vjenčić trebaju vam savitljive grančice, par grančica bora, samo jedba sjajna kuglica za bor i…malo vještine. Lijepo i originalno!

_šiške.jpg

Nekoliko šiški od kojih poneku možete i obojati spojite na način da u vrh šiške zabodete vrlo mali čavao ili pribadaču kako biste ih mogli trakicom privezati zajedno. Uz nekoliko borovih grančica i ovo može biti vjenčić na vratima, ali i originalna dekoracija za bor!

_zavjese.jpg

Dekoracije kojima ćemo ukrasiti zavjese na prozorima vrlo su efektne i jednostavno ih je izraditi. Nekoliko loptica za jelku ( najefektnije je da budu iste boje ali različitih veličina ) privežemo trakicama različitih dužina i na vrhu ih spojimo ukrasnom mašnicom i grančicama bora.

_qa.jpg

Za ovakvu dekoraciju za zavjese trebati imati zavjese od čvrščeg materijala.