Uz pomoć ovih 5 savjeta oslobodite se tjeskobe

Tjeskoba Tjeskoba  – Problem modernog vremena.Prije nešto manje od jednog stoljeća uza sve ratove, glad i bolesti nije bilo puno toga na što se čovjek mogao sa sigurnošću osloniti.

Koji su uzroci tjeskobe?

Na sreću, danas u zapadnom svijetu imamo puno ugodnije i mirnije uvjete za život. Pa ipak, kronična tjeskoba je postala jedan od najraširenijih poremećaja. Danas se tjeskoba smatra pravom bolešću ispred koje, što se učestalosti tiče, stoji samo depresija. U cijelom svijetu bilježi se veliki bum u prodaji anksiolitika i sredstava za smirenje, a u stalnom je porastu broj osoba koje zbog tog problema traže pomoć psihologa. Koji su uzroci? Uzroci su psihološke prirode: što smo više okruženi sigurnošću, to je manja sposobnost suočavanja s nepredvidivim neprilikama. Danas prevladava potreba da se sve drži pod kontrolom: alarmi protiv krađa, police osiguranja, dijagnostički pregledi zdravlja, sigurna financijska ulaganja… Nastupilo je zlatno doba čak i za novčanike raznih čarobnjaka i gatara.

Kako otkriti tjeskobu?

Znate li nekoga u krugu svojih prijatelja i poznanika tko uvijek savršeno vlada sobom, miran je i pribran u svakom trenutku? To uspijeva samo indijskim guruima nakon dugogodišnjih meditacija i molitva te potpunog distanciranja od svakodnevnih briga. Za obične smrtnike život se sastoji od stalnih kušnji, problema koje treba riješiti, teškoća koje treba svladati, a sve to drži organizam u stalnom stanju pripravnosti i opreza.
Tjeskoba, sama po sebi, uopće nije negativna. Naprotiv, ona čini dio biološkog mehanizma koji se aktivira zbog suočavanja s nekim izvanrednim događajem. To je zvono za uzbunu koje je spremno oglasiti se svaki put kad se na vidiku pojave nevolje: pokreće unutrašnju energiju, pomaže da se reagira na najprikladniji način i da se predvide moguća rješenja kako ne bismo ostali zatečeni situacijom.
Normalno je također da je čovjek uzbuđen prije ispita ili prvog sastanka s privlačnom osobom. Tada se, kako bismo prevladali taj blagi osjećaj uznemirenosti, nastojimo pripremiti na najbolji mogući način na ono što nas očekuje: u prvom slučaju ponavljamo gradivo po tko zna koji put; u drugom odijevamo odjeću u kojoj najbolje izgledamo; tražimo ohrabrenje od prijatelja ili obitelji, molimo…
Umjerena tjeskoba je korisna, čak i potrebna. Ali kada je pretjerana, postaje smetnja, to jest pravi poremećaj izazvan općim aksioznim stanjem. Ako reagirate s previše panike na stresove svakodnevnog života, možda ste u posljednje vrijeme u stanju umora što čini preosjetljivim vaš simpatički živčani sustav (dio mozga koji regulira automatske reakcije organizma).
Tjeskoba velikom brzinom troši vašu mentalnu energiju oduzimajući je drugim ciljevima i potrebama. Više ne živite u sadašnjosti, ne možete uživati u malim stvarima svakodnevnog života i, ako vam se slučajno i dogodi nešto lijepo, niste u stanju uživati u tome jer se odmah javlja strah da neće potrajati

Vanjski faktori

Tjeskobna osoba ne izmišlja svoje brige nego ih povećava. Njezina pažnja je usredotočena na ono što se tek treba dogoditi, na budućnost koju uvijek zamišlja kao dramatičnu. No, zašto se javljaju negativne misli? O čemu ovisi ta sklonost uveličavanju problema? Ne postoji jedno, jednostavno objašnjenje, nego brojni faktori koji zajedno pridonose stvaranju tjeskobe.

• Nasljednost: Brojna istraživanja su pokazala da je sklonost problematičnom suočavanju sa životom nasljedna. Tjeskobna osoba, uglavnom, ima vrlo nizak prag podnošenja stresa, vrlo je malo potrebno da poklekne za razliku od uravnoteženijih osoba koje tjeskoba obuzima samo kad se suoče s izuzetnim situacijama.

• Loš primjer: Pretjerano zabrinuti roditelji prenose na djecu vlastiti način doživljavanja stvarnosti. Ako je vaša majka, kad ste bili mali, svugdje vidjela opasnost, neprestano vam ponavljala koliko se brinula dok ste bili na školskom izletu ili vas upozoravala da ne razgovarate s nepoznatim ljudima, lako je moguće da je u vas usadila iracionalne strahove i veliku nesigurnost.

Tjeskoba je ženskog roda

  Ženski spol prednjači u pretjeranoj tjeskobi: žene su tom problemu dvostruko više podložne u odnosu na muškarce (najugroženija dob je oko 30. godine).Žene su, od djetinjstva, naviknute da govore o sebi, da analiziraju osjećaje i probleme, da ih povjere drugima. Naprotiv, muškarce se od malih nogu uči da moraju zanemariti negativne emocije kako bi mogli rješavati konkretne probleme što bi moglo značiti da zapravo postoji puno veći broj muškaraca s problemom tjeskobe nego što se misli.

 Naučite kontrolirati loše raspoloženje

• Naviknite se da upotrebljavate pozitivne riječi umjesto negativnih jer jezik kojim se služimo ima velik utjecaj i na naše raspoloženje. Nemojte govoriti “ne mogu više izdržati, slomljena sam”, nego “mislim da bi mi dobro došao mali odmor jer sam iscrpljena”.

• Iskoristite svoju bujnu maštu na pozitivan način. Zatvorenih očiju vizualizirajte sljedeći prizor: kad osjetite da nailazi val panike, zamislite kako panika napušta vaše tijelo i odlazi u obliku bijelog oblaka. Oblak polako postaje sve tamniji i udaljava se na nebu, a vi ste oslobođeni tjeskobe.