Vikend dijeta za pročišćavanje organizma

dijeta

Dijeta za pročišćavanje organizma je zdrava dijeta i traje tri dana. U tri dana smršavite dva kilograma.Dnevni meni sadrži od 1000 do 1200 kalorija.

PETAK

Doručak: sok od grejpa, punozrnata bublica

Užina: kava od ječma, voćna salata od kivija, naranče i jagoda

Ručak: salata od slatkog anisa (koromača), povrtna mineštra, mozzarella, čaša kivijevog soka

Večera: pire od selene i vlasca, filet od oslića na žaru, krumpir u solati, kivi

SUBOTA

Doručak: šalica kave od ječma, 2 dvopeka

Užina: šalica zelenog čaja bez šećera, šalica na komadiće izrezanog ananasa

Ručak: miješana salata, tjestenina s povrćem, parmezan, kriška ananasa

Večera: povrtna mineštra, kokošije bedro na žaru bez kože, mrkva u salati, punozrnata žemlja

NEDJELJA

Doručak: običan jogurt, šalica žitarica

Užina: šalica zelenog čaja bez šećera, dvije Petit kekse

Ručak: zelena salata, omleta s jajima i rajčicom te špinatom, punozrnata žemlja, jabuka

Večera: riža s peršinom, salata od slatkog anisa (koromača) s vlascem, punozrnata žemlja, kruška

Detox dijeta je odličan način za čišćenje tijela od štetnih tvari i toksina. Dovoljno je 1-2 puta godišnje proći kroz detoksikaciju u trajanju od 5-7 dana. Detox dijeta se temelji na posebnom režimu prehrane kod kojeg se uz pomoć određenih namirnica izbacuju sve štetne tvari iz organizma. Tijelo ćemo lakše očistiti od štetnih tvari ako jelovnik baziramo na hrani biljnog porijekla. Postoji više vrsta detox dijeta, a sve imaju jedan cilj: očistiti tijelo od toksina i ojačati zdravlje.Uloga jetre u tijelu je velika, stoga je važno da ostane zdrava. Ono što ometa pravilan rad jetre su alkohol, droga, dioksini, nikotin, visoko proteinske dijete, zasićene masti i općenito nezdrava hrana. Da u tijelu dosegnemo optimalno zdravlje, potrebno je u organizam unositi pravilno odabranu hranu i vitamine za čišćenje.

Onečišćeni zrak koji svakodnevno dišemo također utječe na naš nesvjesni unos toksina u vlastito tijelo. Budući da na vanjski okoliš nemamo utjecaj, osim da se preselimo na neku planinu ili čistu šumu i prirodu, iako ni i to nije najčišće okruženje, moguće je utjecati na ono čime svjesno trujemo svoje tijelo u kojem živimo.

Gledano s prehrambenog stajališta, podrazumjeva ukupnu količinu hrane i pića koje osoba unese u svoj organizam. Prehrambene navike su uglavnom definirane podnebljem i kulturnim utjecajem, ali i induvidualnim odabirom. U svakidašnjem govoru, riječ dijeta, uglavnom podrazumijeva poseban i kratkotrajan prehrambeni režim, najčešće u svrhu regulacije tjelesne težine. No, korijen riječi dijeta (lat. diaeta) označava uredan način života s obzirom na hranu, piće, spavanje i odmaranje odnosno njegovanje zdravlja. Dakle, pravo značenje riječi dijeta nije u kratkoročnim rješenjima, već u postupnoj prilagodbi prehrane pojedincu u svrhu postizanja ravnoteže u organizmu.

Izvor: Wikipedija