Ispadanje kose i kako je obnoviti

Vlasište

Vlasište – Već smo duboko zakoračili u kasnu jesen, koja nam osim svih svojih čari kao što su pucketanje kestena i šuštanja lišća pod nogama, donosi i neke ne baš poželjne beauty izazove. Jedan od njih je svakako i sezonsko ispadanje kose, koje neke od nas zna poprilično zabrinuti.

Vlasište – No, nema razlog za paniku, jer osim što je dio prirodnog procesa obnove tvoje kose, ovo vrijeme ispadanja ima rok trajanja, a čak i dok traje, postoje stvari koje za svoju kosu možemo napraviti kako bi joj sve to znatno olakšali. Kako će ti reći i tvoj frizer ili frizerka, normalnim se smatra ako dnevno ispadne do 100 vlasi, a takva prirodna regeneracija kose je posve uobičajena.

Da bi joj u njoj pomogli i kosu održali zdravom, bujnom i sjajnom potrebno je usvojiti samo par zdravih navika i informacija: 

Ljepota dolazi iznutra

Vlasište  – Tvoja kosa često može reagirati na nedostatak zdrave prehrane te nedovoljan unos minerala kao što su cink, željezo i mangan, koji su nužni za ravnotežu i funkciju vlasišta. Zato na svoj meni uvrsti meso, orašaste plodove i cjelovite žitarice. Također, iznimno je važan pravilan unos vitamina B skupine, koji se nalaze u lisnatom zelenom povrću, žitaricama, mesu, orašastim plodovima, mahunarkama, ribi, mlijeku i mliječnim proizvodima.

Za obnovu kose važni su i vitamini A i C, koji se nalaze u voću i povrću, te mesu, posebno iznutricama.

Kosa, radi svoje osnovne građevne jedinice, keratina,  traži i proteinske namirnice poput ribe kao što su tuna i losos, koji su bogati omega masnim kiselinama.

Mala škola friziranja

Iako ti je možda nezamislivo odreći se svoje omiljene frizure ili uzeti odmor od pegle ili uvijača, u ovom razdoblju kosa treba odmor od raznih rituala uljepšavanja. Kako je u fazi obnavljanja, ne preporuča se bojanje štetnim kemikalijama, a umjesto kojih se možeš odlučiti za polutrajne preljeve bez amonijaka i peroksida, ili pak boja na biljnoj bazi.

Neki proizvodi poput gela ili pjene kosu mogu dodatno isušiti pa nikako nemoj s njima pretjerivati, a obrati pozornost i na šampon koji bi trebao biti blag, a ne agresivan.

Za one dugokose važno je i kosu odmoriti od stalnog vezanja u rep ili punđu jer to loše utječe na cirkulaciju vlasišta.

 

Liječnička pomoć kod dugotrajnog ispadanja

Ako kosa ispada dulje od tri mjeseca treba potražiti pomoć dermatologa koji će preporučiti određene pretrage i pronaći uzrok pojačanog opadanja.

Iako je u jeseni ispadanje kose dio normalnog ciklusa, postoje i slučajevi kada ona ispada tokom cijele godine ili kad počinju ispadati veće količine kose.

Tada treba potražiti savjet liječnika, a oblik gubitka kose koji je vrlo raširen kod mladih djevojaka je androgena ćelavost koja se javlja kao posljedica neravnoteže spolnih hormona u sklopu sindroma policističnih jajnika koji, osim ispadanja kose, karakterizira i pojava akni, neuredan menstrualni ciklus i povećana tjelesna težina.
.

Bez stresa!

Kosa je vrlo osjetljiva i na tempo tvog života te slabo trpi stresne situacije, kojih ponekad u školi ili tvom okruženju može biti puno. Zato stres treba uvijek izbjegavati, jer kada pretjeraš sa živciranjem, cijenu plaća i tvoja kosa.

Kosa je nešto na što smo svi osjetljivi i zato njezino ispadanje ili gubitak može u nama izazvati osjećaj nesigurnosti i srama. No, dobro je zapamtiti da iako se nama čini da je stanje jako loše, puno puta drugi oko nas to uopće ne zamjećuju.

Od svoje kose nikada ne treba odustati, već samo pravilno dijagnosticirati uzrok njezinog opadanja ili stanjivanja. Kada joj usijemo povratiti zdravlje, izgledati će sjajno bez obzira da li je gusta,tanka, duga ili kratka, a nešto od čega možemo početi odmah jest da ju jednostavno volimo takvu kakva je. Ona će nam sigurno biti zahvalna!

 

 

 

 

 

Kosa je skup vlasi (dlaka), nitastih izraslina građenih od bjelančevina, koje postoje samo u sisavaca, i to samo na glavi. Ljudska kosa je mnogo duža nego kod ostalih sisavaca (dlake na glavi), a dlake su raspoređene gušće nego na ostatku tijela. Prosječno ljudsko tjeme ima oko 100 000 folikula. Tijekom života iz jedne folikule može izrasti 20 različitih vlasi. Ljudska kosa mjesečno u prosjeku naraste 1 do 1,5 centimetara.

Izvor: Wikipedija