Zaštita šapica od hladnoće i snijega naših ljubimaca

Kućni ljubimci

Izlaganje hladnom i suhom zimskom vremenu, snijegu, ledu i kiši može izazvati ozljede šapica naših kućnih ljubimaca, suhoću i svrbež kože naših ljubimaca, ali to na žalost nisu jedine opasnosti koje nam nosi zimsko vrijeme. Zimske šetnje mogu postati i vrlo opasne ako sredstva protiv zamrzavanja budu olizana sa golih šapica.

Tijekom zime, sredstva koja se koriste protiv stvaranja leda na ulicama i trotoarima, mogu dovesti do problema za naše četveronožne prijatelje, potencijalno uzrokujući probleme od bolnih šapica pa sve do interne toksičnosti. Vlasnici kućnih ljubimaca, koji provode vrijeme vani tijekom zime, trebalo bi poduzeti dodatne mjere opreza kako bi smanjili izloženost ovim opasnim agensima.

pas [640x480]

Slijedite par savjeta naših stručnjaka kako bi spriječili opasnosti koje na hladnom vremenu prijete vašim ljubimcima:

Čuvajte “šapice” od zime, stalno izlaženje i ulaženje sa hladnog u topao suhi zrak može izazvati svrbež i perutanje kože. Održavajte zrak u kući vlažnim i prosušite ručnikom krzno vašeg ljubimca čim uđe unutra, posvećujući posebnu pažnju šapica i prostoru između prstiju.

pas1 [640x480]

Trimujte dlaku dugodlakih pasa kako biste smanjili prianjanje ledenica, kristala soli i kemikalija za odleđivanje koje mogu oštetiti kožu vašeg ljubimca. Nemojte zanimariti dlaku između prstiju!

Ponesite ručnik kada idete u dulje šetnje i očistite eventualno iritirane šapice. Poslije svake šetnje operite i osušite šapice vašeg ljudbimca kako biste otklonili led, sol i kemikalije i provjerite postoje li ranice ili crvenilo na jastučićima šapica ili između prstiju.

 

Ne kupajte svog ljubimca previše često tijekom hladnih dana. Prečesto kupanje može odstaniti neophodne masnoće i povećati šansu razvijanja suhe, perutave kože. Ako vaš pas mora biti okupan, potražite blage, hidrantne šampone i obavezno dobro isperite dlaku vašeg ljubimca.

Oblačenje vašeg ljubimca u džemper ili kaputić, pomoći će održavanju tjelesne topline i spriječiti isušivanje kože.čizmice za pse pomažu da se smanji kontakt s bolnim kristalima soli, otrovnim antifrizom i kemikalijama za otapanje leda.Takoðe mogu spriječiti zaglavljivanje pijeska i soli između golih prstiju šapice. Koristite sigurne agense za odleðivanje kad god je moguće.

pas2 [640x480]

Utrljavanje vazelina u jastučiće šapica prije izlaska napolje zaštitit šapice od soli i kemikalija. Također, vazelin će povratiti vlažnost šapica poslije dobrog brisanja po povratku kući, i ubrzati zarastanje ranica.

Čuvajte “šapice” od zimeRedovno četkanje vašeg kućnog ljubmca ne samo da odstranjuje mrtvu dlaku, već i stimulira cirkulaciju krvi, poboljšavajući opće stanje kože i dlake.

 

Ljubimci zimi troše dodatnu energiju na održavanje tjelesne temperature, što ponekad može uzrokovati dehidraciju. Hranite svog ljubimca malo više tijekom hladnog vremena i provjerite je voda za piće uvijek dostupna, što će osigurati dobru hidrataciju, i manje isušivanje kože.

Zapamtite, kada je vani previše hladno za vas, vjerojatno je previše hladno i za vašeg ljubimca. Naši krzneni drugari trebaju ostati unutra koliko god je to moguće tijekom zimskih mjeseci i nikada ih ne ostavljajte same u vozilima kad živa u termometru padne.