Zašto je važno kakav koristite šampon i koliko često perete kosu

Važnost šampona i pranja kose

Kod pranja kose i korištenja šampona postoje neka profesionalna pravila.Nije dovoljno samo kosu našamponirati isprati pa to ponoviti.Postoje razlike u šamponima i načinu pranja kose.

1.Ako ste kupili i najskuplji šampon a ne koristite ga pravilno, rezultat će izostati. Pravilna masaža tjemena i ispiranje kose su najvažniji kod pranja kose. Koristite jagodice na prstima za masiranje kože glave dok perete kosu kako biste se oslobodili izlučivanja sebuma (masna i voštana supstanca) i omogućili na taj način kosi da raste zdravo iz korjena.

2.Ne znači ako koristite prirodne preparate da su oni najbolji. Ako šampon koji koristite sadrži prirodan sastojak, ne znači da je on dobar za vašu kosu. Primjer je limun koji može iritirati tjeme i korjen kose. Neki od tih sastojaka mogu ozbiljno iritirati vlasište kose i izazvati alergijsku reakciju.

3. Ako koristite puno šampona da dobijete više pjene, može biti kontraproduktivno. Previše pjene tokom šamponiranja kose zapravo sprječava pravilno masiranje tokom šamponiranja.

kosa4

4. Ako imate obojenu kosu u svijetlu nijansu, trebate češće koristiti šampon za dubinsko pranje kose.Bojana ili blajhana kosa postaje porozna, te se u nju lakše apsorbiraju neželjeni utjecaji izvana, poput laka za kosu, smoga i znoja. Koristite šampon za dubinsko pranje kose barem jednom tjedno, da rastvorite preparate i prirodne naslage i neutralizirate neželjene tonove.

5. Ukoliko vaša kosa nakon nekog vremena pranja u istom šamponu ne daje rezultate koje je davalo na početku, nije istina da se vaša kosa navikla na šampon pa da šampon više ne djeluje na pranje kose kao prije. Kosa se mijenja s godišnjim dobima, pa tako i sama tekstura kose. Ali, ako kosu ne ispirete dobro, nastaju naslage preparata na tjemenu, što dovodi do toga da pomislite da vaš šampon više ne djeluje.

kosa1

6. Važno je obratiti pažnju prilikom kupovine šampona na sastav šampona. Neki šamponi sadrže pjenaste tvari kao što su almonijev sulfat ili natrijev sulfat koji su jaki i isušuju kožu glave. Pranje kose je kao odličan program fizičke aktivnosti. Sve dok radite izgledate jako dobro, ali ako prestanete vraćate se tamo gdje ste bili, na početak. Tada, čak ni najbolji šampon ne može promijeniti vašu kosu.

Šamponi su proizvodi kemijske industrije, a rabe se svakodnevno za njegu kose i tijela.

Izrađuje se obično u tekućem ili kremastom obliku, a redovito sadržava i različite mirise. Osim čišćenja i odmašćivanja vlasi kose (pri čemu do izražaja dolaze tenzidi), šampon poboljšava mnoge značajke kose kao i njezin sjaj, a olakšava i njezino češljanje. Mnogi šamponi imaju pozitivne i osvježavajuće čimbenike na kosu, primjerice poboljšavaju njezinu ph neutralnost i smanjuju nastanak peruti. Šampon se pretežito ubraja u kozmetiku i sredstva za njegu tijela.

Izvor: Wikipedija