Zdravo tijelo zdrav um – uz 4 važna savjeta

tijelo

Ako vam se rad na poslu sastoji od 8-satnog sjedenja za kompjuterom ili je neka druga forma u kojoj tijekom cijelog radnog vremena ponavljate iste pokrete, imate veliki rizik od ozljeda na poslu. Ne onaj rizik na koji se obično misli: da ćete polomiti nogu, ili nešto slično, već rizik od trajnih ozljeda koje se tiču očiju, vašeg vrata, leđa, ramena, i uopće mišića tijela. Kako biste smanjili mogućnost pojave deformiteta, evo nekoliko savjeta.

Vaš mozak je podijeljen u dvije polutke – desni i lijevi. Kada je jedna strana opterećena, tj.. kada ste umorni, pokušajte “prebaciti” aktivnost na onu drugu hemisferu. Evo kako to izgleda na primjeru. Ne možete ništa završiti, nemate volju niti motivaciju, a posljedice su depresija, melankolija, malaksalost. To sve kontrolira desna strana vašeg mozga, još zvana i “kreativnom radionicom”. “Logična” strana mozga je lijeva strana, i ukoliko je desna preopterećena, pokušajte prebaciti opterećenje sa desne na lijevu stranu. Kako? Pa tako što ćete analizirati vaš zadatak, napraviti skicu, grafikon, problem vizualno izraziti, i time u stvar mnogo dublje ući, zašta je lijeva strana i zadužena. Na taj ćete način osloboditi i odmoriti vašu kreativnu stranu mozga, tj.. desnu hemisferu, i dati joj vrijeme da se vrati “u normalu”. Više pročitajte ovdje.

Sasvim suprotna akcija preporuča se ako ne možete se koncetrišu ni na što određeno, ne možete usredotočite misli – lijeva strana “otkazuje”. Stavite je na “pauzu”, iskoristite desnu tako što ćete misliti o projektu, ili pjevušiti neku pjesmu, čak razmišljati o stvarima nevezanim za posao, ili jednostavno otići da se prošetate. Dajte svakoj strani vrijeme da se oporavi i ne opterećujte se previše kada vam ne ide od ruke, jednostavno, isključite se neko vrijeme.

Kako spriječiti:

Podignuta ili spuštena ramena

Podignite stolicu, neka vam noge budu u stalnom kontaktu s podom, spustite tipkovnicu što niže.

 Bolove u ramenu dok telefonirate

Nabavite fiksnu slušalicu umjesto klasične, pričajte preko interfona, mijenjajte stranu na kojoj držite telefonsku slušalicu.

   Probleme s vidom

Stavite lampu pored monitora, udaljite se od njega, probajte sjediti što dalje, i što kraće gledajte naizmjence u monitor. Obavezno idite na kontrole kod oftamologa da biste svojim očima na vrijeme pomogli.

Bolove u zglobovima

Povećajte broj pauza između tipkanja, dok tipkati, pomičite samo prste, ne i zglobove, koristite gumene loptice koje potiču cirkulaciju u rukama.

Pretvorite ove stvari u radnu naviku koja će postati vaša zaštita na radu.